fbpx

Eristyksissä olemisen taito

Tuskin kukaan olisi osannut ennakoida tilannetta, jossa me kaikki olemme tällä hetkellä. Hyvin pieni asia – näkymätön virus – on mullistanut kaiken, mitä olemme ehkä pitäneet itsestäänselvyytenä. Vapauttamme liikkua, vapauttamme nähdä ihmisiä, on rajoitettu tavalla, joka on ennenkuulumaton. Pahinta joillekin on se, ettei tiedä koska rajoitteet puretaan. Jatkuvassa epävarmuuden ja ”tiedottomuuden” tilassa eläminen on monelle hyvin stressaavaa ja jopa pelottavaa. Nyt onkin aika elää ja olla läsnä tässä hetkessä. Laittaa kaikki energia meneillään olevaan sekuntiin, minuuttiin, eikä antaa energioiden hajaantua menneisyyden murehtimiseen tai tulevaisuuden pelkäämiseen.

Pieni, olematon taudinaiheuttaja, ei tullut maailmanrauhaamme sekoittamaan vain huvin ja sattuman vuoksi. Niin minä uskon.
Eckhart Tollen sanoin: ”Pidäkkeetön pyrkimys päättymättömään kasvuun on toimintahäiriö ja sairaus. Se on sama sairaus, mitä syöpäsolutkin ilmentävät. Niiden ainoa tavoite on moninkertaistuminen, eivätkä ne tiedä tuhoavansa itseään samalla kun ne tuhoavat isäntäorganismiaan. Jotkut ekonomistit ovat niin kiintyneitä kasvun käsitteeseen, että he eivät pysty päästämään siitä irti.”
Luonto näytti voimansa. Ihminen kuvittelee hallitsevansa sitä, mutta hyvin pienellä ja hyvin nopeasti ihmiskunta on saatettu kaaoksen valtaan.

Kaikessa on kuitenkin oppi vastaanotettavana. Nyt meidän pitää ihmiskuntana ymmärtää mikä se on, ja tehdä tarvittavat muutokset, jotta elämä täällä maapallolla voi jatkua pitkään ja kehittyä parempaan suuntaan. Kaikki alkaa yksilötasolta. Nyt on aika pysähtyä, kääntää katse sisäänpäin, ja tutkia mitä sieltä löytyy. Mitkä ovat omat motiivimme toimia erilaisissa tilanteissa – miksi kohtaamme kanssaihmiset niinkuin kohtaamme. Miksi reagoimme siten miten reagoimme eri asioihin. Mitä tunteita olemme ehkä padonneet sisimpäämme, toimimmeko oman sydämemme mukaisesti elämässämme vai ohjaako meitä kenties jokin ulkoinen taho? Muut ihmiset, suku, perhe, perinteet, valtio, työ- tai kouluympäristö?

Mitä vähemmän sinut olet itsesi kanssa, sitä hankalampaa sinun on ehkä sopeutua vallitsevaan tilanteeseen. Jos haet onnellisuutta tai tarkoitusta elämään itsesi ulkopuolelta, et ehkä ole kohdannut itseäsi vielä. On monenlaisia tapoja juosta itseään karkuun tai vältellä itsensä kohtaamista – jatkuva liikkeellä olo, ylenmääräinen syöminen, aivojen puurouttaminen tv:n äärellä, turhanpäiväinen hössöttäminen ympäriinsä, toisten ylenpalttinen miellyttämisen tarve, työhön hukuttautumien, liikunnan tai syömisen raju kontrollointi, päihteiden käyttö.

Se voima, mikä tarvitaan muutoksen tekemiseen, on kuitenkin jo meissä kaikissa. Sen löytäminen ja valjastaminen omaa elämää ohjaavaksi suunnannäyttäjäksi on avain onnellisempaan sinuun ja vahvempaan huomiseen. Ne, jotka ovat löytäneet onnellisuuden omasta itsestään ja kokevat riittävänsä itsellensä ja muille juuri sellaisena kuin ovat, pärjäävät varmasti paremmin tämän hetken rajoitusten kanssa. Oman itsensä rakastamisen taidossa on varmasti opittavaa suurimmalla osalla meistä, ja joskus se vaatii myös ulkopuolista ohjausta. Mitäpä jos aloittaisit matkan oman itsesi äärelle jo tänään? Jospa antaisit ahdistuksen, pelon, tuskan tulla, purkautua pois? Jospa vain olisit, kokisit tunteet rauhassa ja uteliaana, katsoisit, mitä takaa paljastuukaan? Hiljentäisit mielesi, vain olisit hetken, ehkä toisenkin. Kuulostelisit, mitä kehosi sinulle haluaa kertoa. Et jäisi tunteisiisi kiinni, vaan päästäisit niistä irti, vapauttaisit negatiivisissa tunteissa kiinni olevaa energiaa parempaan käyttöön.

Jospa istahtaisit alas, ottaisit paperia ja kynän eteesi, ja listaisit asioita, mitä teet tällä hetkellä oman itsesi hyväksi. Puhtaasti itsellesi. Ja viereen kirjoittaisit, mitä haluaisit tehdä oman itsesi hyväksi. Ja tästä jälkimmäisestä listasta aloittaisit lisäämään omaan elämääsi asioita, jotka tekevät sinulle hyvää, jotka tuottavat sinulle iloa ja onnellisuutta. Aloittaisit jo tänään. Tekisit itsesi hyväksi heti jotain. Koska tekemällä niin osoitat itsellesi, että arvostat itseäsi. Sinä olet tärkein. Tekemällä itsellesi hyvää, teet myös ympäristöllesi hyvää. Olet kärsivällisempi äiti, rakastavampi puoliso, ymmärtäväisempi ystävä, energisempi työntekijä, innostavampi johtaja.

Tämä eristäytymisen pakko antaa meille jokaiselle nyt uskomattoman mahdollisuuden astua uudelle tasolle oman itsemme kanssa. Ja myös läheistemme kanssa. Nyt joudumme kohtaamaan sekä itsemme että läheisemme ihan uudella tapaa, ja se ei aina käy kivuttomasti. Voit joutua kohtaamaan sen tosiasian, että et tule toimeen itsesi kanssa etkä välttämättä puolisosi kanssa. Tai ehkä löydät kumppaniisi uudenlaisen siteen, joka liittää teidät yhteen entistä vahvemmin.

Jos et yksinäsi jaksa nousta pelon ja epävarmuuden kuopasta ylös tai kaipaat vinkkejä, mistä ja miten aloittaa kasvaminen kohti parempaa ja itseään kunnioittavampaa minää, laita minulle viestiä. Etsitään yhdessä sinulle sopivat työkalut matkallasi vahvempaan huomiseen.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest